Gratis levering in Nederland vanaf 75 EUR.

Winkelmand (0) Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Winkelmand (0) Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Home Blog Uncategorized Omgaan met het gevoel dat je de wereld moet redden

Omgaan met het gevoel dat je de wereld moet redden

Je kent het wel: het gevoel dat jij, als nieuwste generatie jongvolwassene, dus alles wat ‘fout’ gaat in de wereld op jouw schouders komt. Het gaat immers om jouw toekomst. Van de klimaatcrisis tot mensenrechtenkwesties: af en toe lijkt het wel alsof er iedere dag nieuw leed bijkomt, en hoe groot het probleem ook is, het voelt telkens alsof jíj het moet oplossen. Maar hoe kun je met al deze problemen omgaan en tegelijk je eigen leven opbouwen?

One problem at a time

Het belangrijkste om te onthouden is dat je maar één ding tegelijk kunt doen. Dit vind ik zelf een hele lastige. Als ik al die documentaires zie zoals Seaspiracy en Our World, voel ik me schuldig bij elk stuk vis of vlees dat ik eet. Ik krijg een slecht gevoel wanneer ik mijn stoffen boodschappentas vergeet en van alle filmpjes die ik op social media voorbij zie komen over racisme, seksisme en haat krijg ik spontaan buikpijn. Het feit dat er zóveel misgaat, helpt de situatie niet bepaald. Op de momenten dat je je overweldigd voelt door allerlei verschillende problemen is het goed om te onthouden dat je érgens moet beginnen, vaak met hele kleine stapjes.

Mijn advies is dan ook: kijk wat je idealiter allemaal zou willen veranderen en neem dan baby stapjes. Vind jij het overtollige plasticgebruik in de wereld een groot probleem en wil je hier zelf een positieve impact op hebben? Begin met bijvoorbeeld altijd een eigen (stoffen) tas mee te nemen naar de supermarkt. Het is een klein begin, maar kan grote gevolgen hebben. Probeer hier een gewoonte van te maken door een opvouwbare tas in je jaszak te stoppen of een tas naast je voordeur te hangen. Je zult merken dat het steeds natuurlijker wordt en binnen de kortste keren hoef jij helemaal geen plastic tassen meer te gebruiken.

Meatless monday

Een soortgelijk probleem dat ons klimaat naar de knoppen helpt: (te) veel vlees eten. Wil jij je steentje bijdragen aan minder dierenleed en tegelijk ook het klimaat helpen? Probeer dan te beginnen door een of twee keer in de week een vegagerecht te maken of een vleesvervanger te gebruiken. Geef jezelf de ruimte om te wennen aan het idee, je hoeft echt niet meteen alle kipfilet en runderlapjes te vervangen door tofu en tempeh. Ik merk zelf dat het zo normaal is om met vlees of vis een gerecht te maken, dat er toch altijd een stukje vlees in mijn avondeten beland als ik weer eens inspiratieloos ben. Probeer daarom eens vegavarianten uit van je lievelingseten, of ga op zoek naar een ‘vleesloos’ gerecht dat je écht lekker vindt. De AH-app heeft een makkelijke zoekfunctie waarmee je kunt filteren op vegetarische gerechten, die je ook nog eens binnen no-time op tafel zet.

Ik doe wat ik kan

Zie of hoor je zoveel problemen op het nieuws of in je omgeving en lig je hiervan wakker? Sta dan elke dag op met een mantra, zoals: ‘ik doe wat ik kan en ik groei.’ Herhaal dit ’s ochtends tegen jezelf voor de spiegel totdat je er zelf in gaat geloven. Onthoud ook dat alle kleine beetjes bijdragen aan een betere wereld. Het is beter als een hele hoop mensen kleine stappen maken, dan wanneer een klein groepje het perfect doen!

Wat doe jij als alle problemen van de wereld op je afkomen? En welke stappen zet jij al voor een betere wereld? Deel je tips in een reactie!

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *