Gratis levering in Nederland vanaf 75 EUR.

Winkelmand (0) Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Winkelmand (0) Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Home Blog Omgaan met... Omgaan met budget

Omgaan met budget

Money makes the world go round, maar af en toe is het knap lastig om ermee om te gaan. ‘Maakt geld gelukkig?’ is een enorm persoonlijke vraag, maar één ding is zeker: te weinig geld hebben kan al snel zorgen voor stress en frustratie. Met mijn budget-tips krijg je meer grip op waar je geld naartoe gaat en zorg je ervoor dat je een gezonde mindset hebt als het gaat om geld!

Het klinkt simpel, maar in de praktijk is het maken van een budget én je eraan houden, vaak een stuk lastiger. Maar zoals bij zoveel dingen geldt ook hier: oefening baart kunst. Begin klein, je hoeft echt niet vanaf dag één alles tot je laatste cent te budgetteren. Op mijn website kun je alvast deze handige budgetplanner downloaden om mee aan de slag te gaan.

Tip 1: Maak een budget

Schets aan het begin van de maand eerst je verwachte inkomsten. Denk aan je loon, toeslagen of bijdrages van je familie. Rond je inkomsten altijd af naar beneden, zo voorkom je tegenvallers. Schets daarna je uitgaves. Heb je nog geen plannen voor deze maand? Probeer dan in te schatten hoe vaak je ongeveer wat doet en rond het geschatte getal naar boven af. Zo ga ik niet vaker dan 1x per weekend iets doen. Dit schat ik op €50 per dag, omdat het meestal minder is. Je kunt ook beginnen met eerst een maand of twee al je uitgaves bij te houden, voordat je een budgetplan maakt. Zo weet je precies waar je je geld aan uitgeeft en krijg je een goed overzicht van je geldgewoontes. Als laatste trek je jouw totale uitgaven af van je totale inkomsten. Heb je een negatief saldo? Ga dan na of je meer kunt en wil werken of dat je in je uitgaves gaat minderen.

Nu je een budget hebt, is het natuurlijk zaak dat je je hieraan houdt. Dat kan vooral in het begin erg lastig zijn. De volgende apps en tools kunnen je een handje helpen bij het bijhouden van je budget:

App: Grip

Handige app die je inzicht geeft over je geldzaken, een soort digitaal huishoudboekje.

Game: Fortune City

Een minigame waarbij je een stad kan bouwen door het bijhouden van je geldbalans.

Tool: Budgetplanner van Peaks

Een vooraf vormgegeven Excel-sheet waar je makkelijk al je inkomsten en uitgaven invoert.

Tip 2: Geef geen geld uit dat je niet hebt

Het kan zo verleidelijk zijn: nu alvast die schoenen of spelcomputer kopen en betalen met Klarna, Afterpay of PayPal. Je loon wordt toch binnenkort weer gestort op je rekening, en je krijgt ook nog eens geld terug van de belastingdienst! Toch is het niet verstandig om geld uit te geven waar je nog niet écht over beschikt. Rekenfouten zijn snel gemaakt en er kunnen altijd onvoorziene uitgaves op je pad komen.

Tip 3: Haal je winst met boodschappen doen

Boodschappen zijn een kostenpost waar iedereen mee te maken krijgt. En je kunt misschien wel meer besparen dan je denkt! Deze variabele uitgave kan snel hoog oplopen wanneer je zonder plan de supermarkt binnenwandelt en maar gewoon koopt waar je op dat moment zin in hebt. Maak altijd eerst een lijstje en probeer je maaltijden bijvoorbeeld een week vooruit te plannen, zodat je zo min mogelijk ingrediënten nodig hebt. Haal groente en fruit op de markt en zorg dat je basisproducten zoals pasta, rijst en kruiden standaard in huis hebt.

Tip 4: Spaar op creatieve manieren

Ik ben zelf niet de beste als het gaat om sparen. Geld dat op mijn rekening staat, geef ik graag zo snel mogelijk uit aan leuke dingen. Maar tegelijk wil ik ook sparen voor de toekomst, of voor grotere uitgaves zoals een verre reis of een luxe vakantie. Om toch geld te sparen, heb ik een hoop verschillende spaarpotjes waar iedere maand automatisch geld naartoe gaat. Zodra het in het spaarpotje zit, kom ik er niet meer aan. Daarnaast spaar ik ook digitaal koopzegels bij de supermarkt. Na het scannen van mijn bonuskaart koop ik automatisch zegels die vanzelf in de Albert Heijn-app verschijnen. Zo spaar je geld, mét rente, zonder dat je het eigenlijk in de gate hebt!

Als laatste tip wil ik jullie meegeven om vooral open te zijn over geld, en aan de bel te trekken op het moment dat je misschien in de knoei komt. Veel geldproblemen kunnen voorkomen worden door er op tijd over te praten. En ik ben natuurlijk erg benieuwd hoe jullie met geld omgaan en wat jouw favoriete budget-tip is. Laat het vooral weten in een reactie!

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *