Gratis levering in Nederland vanaf 75 EUR.

Winkelmand (0) Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Winkelmand (0) Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Home Blog Omgaan met... Alles over cycli: van je eigen menstruatie tot de seizoenen en de maancyclus

Alles over cycli: van je eigen menstruatie tot de seizoenen en de maancyclus

Zowat iedere vrouw krijgt ermee te maken: haar menstruatiecyclus. Anders dan mannen, wiens hormonen in vergelijking lineair zijn in plaats van cyclisch, schommelt het bij de hormoonhuishouding van de vrouw iedere maand op en neer. Veel vrouwen zien dit als iets negatiefs: de periode net voordat je ongesteld wordt ben je door de hormonen in je lijf sneller prikkelbaar, somber of onzeker. Wat veel mensen niet weten, is dat je je cyclus ook in je voordeel kunt laten werken!

Laten we, om dat te begrijpen, uitzoomen van de menstruatiecyclus naar de cycli die we in de natuur terugzien. De vier seizoenen, bijvoorbeeld. Ieder jaar opnieuw wordt het vanzelf weer zomer, herfst, lente en winter. Denk eens aan boeren die gebruik maken van de jaargetijden om op het perfecte moment hun gewassen te planten en oogsten. Of wat dacht je van de maancyclus, die net als de menstruatiecyclus iedere maand weer opnieuw begint? Het is geen vreemd idee om te onderzoeken of deze cycli invloed hebben op jouw eigen gemoedstoestand, er zijn zelfs mensen die zweren bij een fenomeen genaamd cycle syncing en hun leven inrichten rondom hun eigen menstruatiecyclus.

Menstruatiecyclus en cycle syncing

Onze maatschappij is op een lineaire manier ingericht, dat betekent dat er van ons verwacht wordt dat we op iedere dag in de maand hetzelfde zouden moeten kunnen doen. Mensen die veel ‘last’ hebben van hun hormoonschommelingen tijdens hun menstruatie, weten echter dat je op sommige dagen niet vooruit te branden bent en andere dagen juist het gevoel hebt dat je de hele wereld aankunt. Als je met een slimme manier omgaat met deze kennis, kun je je leven dus inrichten op een manier dat deze hormoonschommeling in je voordeel werkt. Om dit te begrijpen, is het goed om te weten uit welke fases je menstruatiecyclus bestaat:

De menstruatie, die duurt meestal tussen de drie en zeven dagen. Dit wordt ook wel de winter van de cyclus genoemd. Daarna volgt de pre-ovulatiefase van zeven á tien dagen, de lente van de cyclus. Uiteindelijk begint de ovulatie, die drie tot vier dagen duurt: de zomer van de cyclus. Tot slot is er nog de pre-menstruatiefase, de ‘herfst’, die aanhoudt tot de cyclus weer opnieuw begint met de menstruatie.

Mensen die last hebben van een winterdip- of depressie snappen wellicht waarom de verschillende fases van de menstruatie gekoppeld worden aan de seizoenen: tijdens je menstruatie kun je prikkelbaar, somber of onzeker zijn, in de lente/pre-ovulatiefase begin je weer lekkerder in je vel te zitten en in de zomer/de ovulatiefase voel je je op je best.

Als je je eigen cyclus kent, kun je gebruik maken van de hormonen die opspelen tijdens de verschillende fases. Bijvoorbeeld door je fysieke activiteit aan te passen naar je cyclus: tijdens je menstruatie kun je beter geen intensieve sport beoefenen, maar is het wel slim om aan yoga en ademhalingsactiviteiten te doen. Deze fase leent zich ook perfect voor lange wandelingen. Tijdens de pre-ovulatie kun je het niveau wat opkrikken: de ‘lente’ is een mooie fase om te dansen, fietsen of wat intensievere wandelingen te maken. Tijdens de ovulatie heb je veel energie en kracht, dus is dit het perfecte moment voor high intensity intervaltraining, krachttraining of intensieve cardio. Zodra de pre-menstruatie begint, is het verstandig om de intensiteit weer wat af te bouwen, en bijvoorbeeld een lesje pilates of poweryoga te volgen.

Maankalender

Naast de menstruatiecyclus en de jaargetijden, speelt zich iedere maand nog een belangrijke cyclus af, namelijk de maancyclus. Iedere maand krijgen we opnieuw te maken met een volle maan én een nieuwe maan. Sommige mensen ervaren tijdens een volle maan onrust en versterkte emoties. Een nieuwe maan staat juist weer voor een nieuw begin, en sommige mensen ervaren dan ook een energieboost tijdens deze periode.

Ben jij al bezig met hoe verschillende cycli uit de natuur jouw leven beïnvloeden? Laat het weten in een reactie!

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *