Gratis levering in Nederland vanaf 75 EUR.

Winkelmand (0) Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Winkelmand (0) Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Home Blog Omgaan met... Omgaan met perfectionisme

Omgaan met perfectionisme

Ben jij nooit tevreden? Kan het bij jou altijd beter, leuker of mooier? Waarschijnlijk is dat helemaal niet het geval, maar mensen die perfectionistisch zijn ingesteld, herkennen dit gevoel maar al te goed. De kers op de taart ontbreekt altijd en je kunt dingen moeilijk loslaten of trots zijn op je prestaties.

Perfectionisme is a bitch, daarom leg ik in deze blog uit hoe je ermee om kunt gaan. Want iedereen verdient het om trots te zijn op hun eigen prestaties!

Perfectionisme en uitstelgedrag

Iedereen stelt wel eens iets uit. Of het nou gaat om studeren, een belangrijke mail sturen of een nieuwe hobby uitproberen. Toch nog maar eerst de was doen, boodschappen halen of een kaart naar je oma sturen. Ineens staan er tien andere dingen op je to-do lijstje naast die ene klus waar je écht aan moet beginnen. Geloof het of niet, dit heeft veel met perfectionisme te maken. En ook een beetje met faalangst. Dat zit zo: iets níet doen, is nog altijd beter dan je best doen en falen. Je eeuwige uitstelgedrag betekent dus vaak dat je bang bent dat het niet lukt, of dat het eindproduct niet goed genoeg is.

Maak een concreet plan voor jezelf (met deadlines!) en stel jezelf de vraag: waarom vind ik het zo moeilijk om hieraan te beginnen? Ben ik bang dat het niet goed gaat? Relativeer je gevoelens en probeer jezelf van het tegendeel te overtuigen. En vooral: geef toe aan de gedachte dat je het spannend vindt om aan de klus te beginnen.

Deadlines, deadlines, deadlines

Je hebt eigenlijk weinig moeite om aan opdrachten te beginnen, jouw struikelpunt is juist dat je jouw eindproduct nog honderd keer aanpast omdat het perfect móet zijn. Herkenbaar? Dan zijn harde deadlines voor jezelf heel belangrijk. Ik werk zelf tijdens mijn studie met een 10-wekensysteem. Ik heb acht weken les en daarna twee weken tentamens. Bij week één maak ik mijn planning, tot en met het einde van week zeven. Alles wat ik tussendoor af heb, mag ik niet meer bekijken of wijzigen. Tot in week acht: dit is de week waarin ik van mezelf terug mag blikken op mijn proces en de puntjes op de i mag zetten. Zo voorkom je dat je aanpassingen blijft maken aan werk dat eigenlijk al af is.

Goed is goed genoeg!

Of je nou vaak dingen uitstelt omdat je bang bent dat het resultaat niet perfect is, of afgerond werk nog tig keer blijft aanpassen, het is belangrijk om het volgende te onthouden: goed is goed genoeg! Ik herhaal deze zin iedere ochtend tegen mezelf in de spiegel. Je kunt deze leus ook op een post-it schrijven en ophangen op een plek die je vaak ziet. Herinner jezelf eraan dat niks perfect hoeft te zijn: ‘gewoon’ goed is al goed genoeg!

Het is erg lastig om die gedachteverschuiving te maken. Het helpt om jezelf af te vragen: wat als de uitkomst niet perfect is? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Grote kans dat het antwoord iets is in de richting: het maakt niet uit. Ik schreef al eerder over een positieve draai geven aan deze manier van ‘wat als’-denken in mijn blog over angst, mocht je hier meer over willen lezen.

Heb jij ook wel eens last van perfectionisme? Hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie, we kunnen allemaal van elkaar leren!

Veel liefs,

Tante Bellie

Disclaimer: het lezen en toepassen van de tips in deze blogserie is geen alternatief voor professionele hulp. Ik deel in deze blogs mijn eigen ervaringen en tips, dit kan voor iedereen anders uitpakken. Raadpleeg altijd een arts als je kampt met ernstige psychische problemen.

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *