Gratis levering in Nederland vanaf 75 EUR.

Winkelmand (0) Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Winkelmand (0) Sluiten

Geen producten in je winkelmand.

Home Blog Omgaan met... Omgaan met angst

Omgaan met angst

Iedereen is wel eens angstig. Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Denk maar eens aan hoogtevrees, vliegangst of bang zijn wanneer je alleen in het donker over straat moet lopen. Maar ook de lichte paniek die je ervaart wanneer je iets belangrijks bent vergeten, is een natuurlijke reactie op gevaar. Zo’n plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en is hartstikke normaal!

Helaas kan deze ‘gezonde’ angst, die snel voorbij is, soms omslaan naar angst op momenten dat er helemaal geen dreigend gevaar is. Dit kan bijvoorbeeld komen door een nare ervaring, maar hoeft niet altijd een directe aanleiding te hebben. Zelf kamp ik ook met angst, met name tijdens het autorijden. Dit komt omdat ik in het verleden een keer ben uitgegleden op de snelweg door aquaplaning en ik ooit een ree heb aangereden die voor mijn auto sprong. Door deze gebeurtenissen zit ik soms angstig achter het stuur. Vooral als het regent vind ik het extra spannend om auto te rijden. Gelukkig heb ik een aantal tips om met jullie te delen die mij enorm helpen wanneer de angst me even te veel wordt. Deze tips kun je op allerlei verschillende situaties toepassen.

Het komt goed

Ten eerste: praat tegen jezelf wanneer de angst toeslaat. Blijf hardop een bepaald mantra herhalen tot het echt binnendringt. Ik zeg zelf bijvoorbeeld vaak: ‘ik rij prima, ik rij prima’ of ‘het komt goed, het komt goed’. Vermijd zinnen waar je je juist focust op de angst, zoals ‘het is niet eng’ of ‘de regen zorgt niet voor gevaar’. Op die manier blijf je in de angst hangen, terwijl het beter is om er een positieve draai aan te geven. Stel dat je angst ervaart omdat je het spannend vindt om een presentatie te geven, denk dan: ‘ik heb mijn presentatie goed geoefend’ of ‘ik weet inmiddels alles over dit onderwerp’ in plaats van bijvoorbeeld: ‘ik ben niet zenuwachtig’ of ‘het aantal mensen in het publiek valt wel mee’.

Rationaliseren kun je leren

Wanneer een bepaalde angst je lang bezighoudt en je dus ook meer tijd hebt om er iets aan te doen, probeer de angst dan te rationaliseren. Negen van de tien keer is jouw angst hartstikke irrationeel, alleen is het moeilijk om dat in the moment te beseffen. Ik ben zelf bijvoorbeeld vaak angstig als een vriend of vriendin te laat is voor een afspraak en ze hun telefoon niet opnemen. Mijn hersenen maken overuren en ik speel alle doemscenario’s af in mijn hoofd. Wat als hij of zij in gevaar is? Wat als er iets ergs gebeurd is? Mijn tip is om op deze momenten juist de meest positieve en rationale ‘wat als’-gevallen te bedenken. Met deze manier van omdenken vul je het tegenovergestelde van de angstige gedachte in. In plaats van ervan uit te gaan dat er iets ergs is gebeurd met je vriend of vriendin, probeer een positief scenario te creëren in je hoofd. Misschien heeft zijn of haar trein vertraging, staan ze in de file of zijn ze onderweg een bekende tegengekomen. Zo rationaliseer je de angstige gedachte door tegen jezelf te zeggen: als het negatief kan, kan het ook positief. Binnenkort lees je meer over hoe je om kan gaan met angstige gedachtes in de blogpost Omgaan met gedachtes.

Omarm je angst

Ten slotte: probeer je angst niet te vermijden! Het is een natuurlijke emotie die ervoor zorgt dat je lichaam adrenaline aanmaakt om te vluchten of strijden tegen het gevaar. Nu klinken vluchten en strijden misschien een beetje heftig in de situaties die ik in deze blog beschreven heb, maar de angst in je lichaam zorgt ervoor dat je hyperalert en scherp bent om zo problemen op te lossen. Wees bewust van het feit dat angst er in de eerste instantie is om je te helpen en omarm je angst. Zeg bijvoorbeeld hardop tegen jezelf dat het niet erg is dat je je angstig voelt, maar dat het ook niet de bedoeling is om er te lang in te blijven hangen. Het is prima dat je angst hebt, that’s it, that’s all.

Ervaar jij ook wel eens angst? Groot of klein? En hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie, we kunnen allemaal van elkaar leren!

Veel liefs,

Tante Bellie

Disclaimer: het lezen en toepassen van de tips in deze blogserie is geen alternatief voor professionele hulp. Ik deel in deze blogs mijn eigen ervaringen en tips, dit kan voor iedereen anders uitpakken. Raadpleeg altijd een arts als je kampt met ernstige psychische problemen.

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *